Monday, November 5, 2012

Vracanje Sebe Sebi


Kada ste poslednji put uradili nesto za svoju dusu? Ne samo nesto sto volite da radite, sto vam se svidja, vec nesto sto vas istinski ispunjava?

Poznato je koliko je lako davati, davati drugima, deliti sa drugima...No vrlo cesto zaboravljamo da damo onoj osobi koja je najvaznija-nama samima! Zaboravljamo da pitamo same sebe sta nam je potrebno, kako smo...

Zbog dinamike zivota i brzine zivota, naucile smo da dajemo sebi 'male' stvari....Castimo se kafom sa prijateljicom, odvojimo vreme da procitamo knjigu koja nam se svidja...ali koliko cesto radimo nesto sto zaista ispunjava nasu dusu, sto nas putpuno regenerise? Nesto sto cini da sijamo, plenimo, zracimo iznutra!

Poznavajuci ljudsku prirodu, predpostavljam da sebi ne ugadjamo cesto.

Vreme za 'mene' cesto stavimo u pregradu 'nevazno', i ostavimo za neki drugi dan, za dan kad imamo vise vremena!

Ali kad taj dan dodje, i kad uradimo nesto sto nas stvarno ispunjava i cini da svaki delic nase duse peva, efekat je caroban, i utice na svaku oblast naseg zivota.

Prisutniji smo, srecniji, zadovoljniji...Efikasniji smo u poslu.

Stvari koje imaju za cilj hranjenje nase duse, povecanje naseg potencijala, efikasnosti, nisu vazne, one su krucijalne!!!

Kao sto automobil ne moze da ide bez goriva, tako i mi ne mozemo da zivimo ispunjenim zivotima ako stalno oduzimamo, a vrlo retko, dodajemo!

Kad odvojmo vreme za sebe, i damo sebe sebi, vracamo se u zivot, dodajemo zivot godinama, pa nam je onda zivot osmisljeniji, ima pravu svrhu, a kad zivot ima svrhu, onda je to prava stvar!

Aktivnosti koje hrane dusu se razlikuju od osobe do osobe...ali ih je lako je pronaci i otkiti sta je to sto vas ispunjava!

Od klijenata cesto cujem da ne znaju sta ih ispunjava, i da su nepovratno izgubili tu iskru koju su ranije imali?! Vecina njih kaze da ne bi znala kako da je pronadje...

Evo jedne male vezbe za ponovno pronalazenje onoga sto nas ispunjava...

Gde vam lutaju misli kad sanjarite?! Kad ne biste imali nikakvih obaveza, ili kad biste imali celi dan na raspolaganju...sta biste radili?

Koje od aktivnosti, u kojima ste ranije uzivali, cine da vam srce brze zakuca cak i na samo pomosao na njih?! One koje vam vracaju osmeh na lice?! Oslusnite svoje telo, ono ce vam reci sta je to sto vas potpuno ispunjava. Odvojte petnaestak minuta za ovu vezbu

Lako je podceniti snagu i uticaj koju ove aktivnosti imaju na nas zivot.

Kako se osecate, kako se ponasate, kako razmisljate, kako 'izgledate' u svakodnevnom zivotu. Sve je to povezano sa time koliko ispunjeno i osmisljeno zivite svoj zivot.

Vreme provedeno sa porodicom, prijateljima, setnje u prirodi...

Osmelite se i naucite da provedete vreme sa samima sobom. Pozovite sebe na 'sastanak' i posvetite se sebi i uzivajte u svakom trenutku!

Mozda ovo zvuci paradoksalno, ali kad savladate tehniku davanja vremena samome sebi i uzivanja u istom, jos vise cete uzivatinu druzenju sa drugim ljudima, pazljivije cete birati svoje okruzenje, bicete svesniji svojih potreba i onoga sto vas istinski ispunjava.

Cinjenica je da smo nauceni da cekamo da se pojavi pravi trenutak da radimo stvari koje nas ispunjavaju!

Zao mi je sto moram da vam ovo kazem na ovakav nacin, ali taj se trenutak nece pojaviti, i postoji velika sansa da ga cekate jedno izvesno vreme:-)!

Naucili smo da 'popunjavamo' vreme aktivnostima koje samo prividno cine da se osecamo OK, i imaju kratkotrajni efekat. A nadam se da vecina nas planira zivot na duge staze, i zeli da se posveti aktivnostima koje ispunjavaju dusu i imaju dugotrajtni efekat!

Koliko ljudi provede sate i sate za racunarom, telefonom, na Facebook-u, a nije ni nsvesna da je za to vreme mogla da udadi nesto za sebe, nesto sto ce imati dugotrajni efekat...

Pitam se koliko je lako sesti i napraviti listu aktivnosti koje vas ispunjavaju?! Pa sa tako pripremljenom listom donesite odluku da odvojite sat vremena u toku jedne nedelje da se posvetite sebi, svojoj dusi!

Sa ovim na umu, ostavljam vas da razmislite o stvarima koje vas ispunjavaju, koje vracaju iskru zivota, i koje ce vas naterati da napravite prostor u nedeljnom rasporedu za 'sastanak sa dusom';-)!

Kreirajte pola sata kako biste dobili sto vise od ove vezbe;-)! Zatvorite oci, udahnite I izdahnite duboko nekoliko puta, i onda oslusnite ste se desava u vasem telu. Opustite se, a ako ipak osetite veliku aktivnost uma, puno pitanja, unutrasnjih dijaloga, prihvatite ih, i neka vam oni budu vodic. Uposlite ih! Pitajte ih, da vam ukazu na aktivnosti/navike koje treba otpustiti i kojima je prosao rok trajanja;-), dozvolite im da odu, i razmislite kojim biste ih novim aktivnostima/navikama zamenili?! Kad zavrsite, napravite listu tih ‘novih’ aktivnosti i krenite u akciju!

No comments:

Post a Comment